Başaran, “Koronavirüsün değiştirdiği tüketici hareketleriyle gayrimenkul, Türkiye’nin lokomotif sektörü olmaya devam ediyor” dedi.
Pandemiye rağmen 2020 yılını, rekorlarla kapatan gayrimenkul sektörü, 2021’den daha da umutlu. Salgının seyrine göre yeni rekorların kırılabileceğine dikkat çeken Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran,
“Gayrimenkul en güvenli yatırım araçlarından biri olarak önümüzdeki yıllarda yatırımcısını sevindirmeye devam edecek. Koronavirüsün değiştirdiği tüketici hareketleriyle gayrimenkul, Türkiye’nin lokomotif sektörü olmaya devam ediyor” dedi.
Rekor kırıldı
Gayrimenkul sektörünün 2020’deki gelişmeleri hakkında bilgi veren Evrim Kırmızıtaş Başaran, “2020’deki Türkiye genelinde 11 ayda 2 milyon 464 bin gayrimenkul el değiştirdi. Tapuda bu satışlarda 456 milyar liralık değer ibraz edildi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, ocak-kasım döneminde Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı 2 milyon 464 bin adede çıktı. Bu sayı 2019’un tamamında 389 milyar 240 milyon liraydı” diye konuştu.
Koronavirüs, belirleyici
Yeni yılda koronavirüs salgınının gidişatının sektörün durumunu belirleyeceğini ifade eden Başaran, “Pandemiye rağmen birçok yeni projeye başlandı, bir kısmının yapımı devam ediyor. Salgın durdurulabilirse, bu yıl stoklarını tüketen konut üreticiler beklettikleri yeni yatırımları da hayata geçirecek” dedi.
Tercihler değişti
Gayrimenkul yatırımlarında tüketicinin tercihlerinin değiştiğini belirten Evrim Kırmızıtaş Başaran “Bu süreçte kalabalıklardan uzaklaşılırken bahçeli, teraslı evlere ilgi arttı. Ayrıca çalışma odası kavramı tüketicilerde daha belirgin hale geldi. Yeni yılda da bu ilgi devam edecek. Yeni yapılan projeler de buna göre şekilleniyor” ifadelerini kullandı.
Bu iller çok sevildi
Büyükşehirler yerine çevresindeki ilçelere ve çevredeki yakın şehirlere talebin artığına dikkat çeken Başaran şunları söyledi: “Örneğin İstanbul’da Şile, Kandıra, Sapanca gibi bölgelere ilgi yükseldi. Ayrıca Edirne, Çanakkale, Tekirdağ gibi iller de çok tercih edildi. Yine Bodrum, Çeşme, Alanya gibi yazlık ilçeler de bu süreçte değerlerini katladı.”