Pandemiyle birlikte artan imalat sektöründeki yer ihtiyacı nedeniyle fabrika kiraları yükselirken evden çalışma nedeniyle ofis kiralarında artış yaşanmadı.
Pandemi her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektörünü de değiştirdi. Pandemiyle birlikte artan imalat sektöründeki yer ihtiyacı nedeniyle fabrika kiraları yükselirken evden çalışma nedeniyle ofis kiralarında artış yaşanmadı. Pandeminin yıldızı ise %48 oranında artan fiyatlarla müstakil evler oldu.
%44 arttı
Pandemi öncesi ile bugünü karşılaştıran Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan
“İstanbul genelinde kiralık rezidans fiyatlarına baktığımızda son bir yılda ortalama artışının %34 seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul’da şu anda residanslar için ortalama fiyat 50-TL/m2. Rezidans kiralarında son bir yılda Ankara’da yaşanan artış %44 seviyesi ile 35-TL/m2’ye yükselirken, İzmir’de %30 artışlar 45-TL/m2 ortalamasına sahip” dedi.
Ofise ilgi düşük
Plaza katlarında ise artış daha sınırlı kaldığını dile getiren Akdoğan,
“Örneğin İstanbul’da 22-TL/m2 fiyat ortalaması ile son bir yılda kira artışı %27 seviyesinde oldu. Lakin önümüzdeki 6 ay için tahminler düşüşe işaret ediyor. Özellikle dövize göre kira bedellerinin gerilediğini bile ifade edebiliriz. Ankara’da ise ofis kiralarında son bir yılda %17 seviyesinde bir gerileme oldu ve kira ortalaması 23-TL/m2 seviyesine kadar düştü. İzmir’de de benzer şekilde plaza kiraları 16-TL/m2 seviyesi ile sabit kalırken, ofis kiraları sadece %10 yükselerek 24-TL/m2 ortalamasına ulaşabildi” diye konuştu.
Pandeminin yıldızı müstakil evler
Pandemi nedeniyle bahçeli, teraslı, havuzlu evlere ilginin arttığını bu nedenle de pandeminin yıldızının müstakil evler olduğunu aktaran Akdoğan,
“Müstakil evlerde kira artışı son bir yılda %48 seviyesinde geçekleşerek fiyat olarak 42-TL/m2 seviyesine yükseldi. Apartman dairelerinde ise 23-TL fiyat ortalaması ile kiralar son bir yılda %26 arttı” ifadelerini kullandı.
Fabrikalara talep yüksek
Akdoğan büyükşehirlerde en yüksek artışın ise kiralık fabrikalarda olması hakkında ise şunları söyledi:
“Özellikle iç talepteki artış ve imalat sektöründe ek yer ihtiyacı fabrika taleplerini yükseltti. Bu açından fabrika kiraları İstanbul’da %55, Ankara’da %53 ve İzmir’de yaklaşık %40 artış gösterdi.”