More
    Ana SayfaGenelŞeker Fiyatları Arz Endişesiyle 3 Yılın Zirvesini Gördü

    Şeker Fiyatları Arz Endişesiyle 3 Yılın Zirvesini Gördü

    Tarım emtiasında soya, mısır, buğday gibi ürünlerin yukarı yönlü fiyat hareketlerine şeker de katıldı. Şeker fiyatları 3 yılın zirvesini gördü

    Mart teslimi ham şeker, Nisan ayından bu yana en aktif kontrat için en yüksek olan 16.75 sente ulaştıktan sonra, New York’ta ABD ICE Vadeli İşlemleri için pound başına 16.67 sentten kapandı. Böylece ham şeker vadeli işlemleri, geçtiğimiz hafta Mayıs 2017’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

    Bloomberg’in haberine göre, Paragon Global Markets Genel Müdürü Michael McDougall; ikinci en büyük şeker ihracatçısı konumundaki Tayland’da yaşanan üretim düşüşünün fiyatları desteklediğini ifade ederken, söz konusu gelişme rafine şekerin primini de artırdı.

    Covid-19 salgını, şekerle ilgili ürünlere olan talebi etkilediğinden Tayland’daki 2020/21 mahsul yılının kuraklık ve daha az şeker kamışı ekimi nedeniyle 75 milyon hedefinden 70 milyon tona düşmesi bekleniyor.

    En büyük şeker üreticisi konumundaki Brezilya’nın bu sezon La Nina etkisi altında olduğunu hatırlatan uzmanlar; iklim olaylarının üretimi olumsuz etkilediği Brezilya’da da rekolteye yönelik risklerin artabileceğine dikkat çekiyor.

    Brezilya’da, özellikle ülkenin orta ve güney kesiminde normalden daha kurak geçen bir sezon yaşanırken; etonal odaklı üretim yüzünden zaten düşük bir şeker üretiminin olduğu bir dönemde gelecek sezon mahsullerde ek bir düşüş görülebileceğine dair senaryolar öne çıkıyor.

    Uzmanlar, ileriye dönük olarak, şeker arzının en azından Brezilya’da üretimin yeniden toparlanmaya başlayabileceği Nisan ayına kadar kısıtlı kalmasını bekliyor. Şeker fiyatları arz endişesiyle 3 yılın zirvesini gördü. Söz konusu iki önemli şeker üreticisi ve ihracatçısı ülkedeki düşük arz beklentisine paralel olarak küresel ekonomik toparlanmaya yönelik beklentiler de fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı yaratıyor.

    Dünyanın en büyük şeker ithalatçısı konumundaki Endonezya ve ikinci en büyük ithalatçı olan Çin’in artan talebi de fiyatlarda yukarı yönlü bir etkiye sahip.

    Dünya şeker arzında 2021 ilk çeyreği için 1 milyon metrik ton açık öngörüleri hakim. Bilindiği üzere, Brezilya dünyadaki en büyük şeker üreticisi ve ihracatçısı ülke konumunda. Brezilya, dünyadaki toplam şeker üretiminin yüzde 21’ini gerçekleştirirken, toplam ihracatta da yüzde 45 seviyesinde bir paya sahip.

    Önemli miktarda şeker üreten diğer ülkeler arasında ise Hindistan, Avrupa Birliği, Çin, Tayland ve Amerika Birleşik Devletleri öne çıkıyor.

    Kaynak : www.bloomberght.com

    Must Read

    spot_img