BSH Türkiye 22 Nisan Dünya Günü’nde sürdürülebilirlik odağındaki çalışmalarıyla elde ettiği başarılı sonuçları paylaştı.
Türkiye’de 2017-2021 yılları arasında su tüketiminde, 120 olimpik yüzme havuzu hacminde su tasarrufu sağladı. 2017-2021 yılları arasında; 18 milyon kWh enerji tasarrufu ve 7 bin 200 ton karbon emisyonunu azalttı. Bu zamana kadar 20 bin ağacı doğaya kazandırarak 7 bin ton karbon emisyonunun önüne geçti.
BSH, sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarıyla su ve enerji verimliliği, karbon ayak izi ve atık yönetimi gibi kritik alanlarda sektörde öncü uygulamaları hayata geçiriyor. İnovasyon ve teknolojiyle yeryüzüne değer katan BSH, sürdürülebilirlik alanında elde ettiği başarılı sonuçlarla 22 Nisan Dünya Günü’nü kutluyor. Türkiye’de Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarıyla üretim yapan ve geleceği şekillendiren teknolojilere imza atan BSH Türkiye, sürdürülebilir bir gelecek hedefiyle elde ettiği başarılı sonuçları 22 Nisan Dünya Günü kapsamında açıkladı.
15 BİN TON KARBON EMİSYONU ÖNLENDİ
BSH, küresel ölçekte Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda belirlediği hedefler doğrultusunda Türkiye operasyonlarını yönetiyor. Bu sayede Türkiye’de 2017-2021 yılları arasında; su tüketiminde, 120 olimpik yüzme havuzu hacminde su tasarrufu sağladı. 18 milyon kWh enerji tasarrufu ve 7 bin 200 ton karbon emisyonunu azalttı. Bu zamana kadar 20 bin ağacı doğaya kazandırarak 7 bin ton karbon emisyonunun önüne geçti. Ayrıca BSH, döngüsel ekonomi alanında iş dünyasına yön veren çalışmalarda bulunuyor. Tüketiciler ve iş ortaklarıyla birlikte ürün döngüsü boyunca çevresel etkinin azaltılması için yeni nesil projeler gerçekleştiriyor. %100 geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir malzemeler bu kapsamda öne çıkan çalışmaları arasında yer alıyor.
TÜRKİYE’DEKİ PROJEYE ALMANYA’DAN ÖDÜL
Sürdürülebilir bir yaşamın yeni nesil teknolojiler ve bütüncül bir bakış açısıyla ancak mümkün olabileceğini dile getiren Burçin Girit, “Avrupa’daki en büyük üretim üssü olan Çerkezköy’deki tesislerinde yer alan Soğutucu Fabrikasında geliştirdiği ve Almanya’dan özel sürdürülebilirlik ödülü alan Boyahane Lighthouse projesiyle de sadece 2022 yılında 10 olimpik yüzme havuzuna denk su kaybını önlemeyi hedefliyoruz. Bu projeyle verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımla RFID sistemi ile stok yönetimi ve takip edilebilirlikte iyileştirme için intra-lojistik gibi öncü uygulamalara imza attık” diye konuştu.
İLERİ DÖNÜŞÜM HAYALDİ, GERÇEK OLDU
BSH BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi Türkiye, Orta Doğu, BDT, Hindistan, ASEAN Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nden Sorumlu Kurumsal İletişim Direktörü ve Sürdürülebilirlik Lideri olan Burçin Girit, BSH sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları için tüketicileri desteklediğini açıkladı. Girit dünyada bir ilk olma özelliği de taşıyan ve yalnızca BSH tarafından gerçekleştirilen bir projeden de bahsetti. Kısa bir süre önce Avusturya’da başlayan “Refurbished” (yenilenmiş) pilot projesi gibi yeni iş modellerine de yatırım yapıyoruz. Bu projede, profesyonel anlamda ilk kez yeniden işlenen Bosch marka çamaşır makinesi, üretici garantisiyle birlikte satışa sunulduğunu belirtti.
Girit şöyle devam etti: “2021 yılında BSH’nin gerçekleştirdiği küresel araştırmalara göre; tüketiciler, rahatlıktan ödün vermeksizin sürdürülebilir bir yaşam tarzı yürütmeye her geçen gün daha fazla önem veriyor. Ev aleti seçiminde ise uzun ömürlü kullanım, düşük enerji/su tüketimi ve sürdürülebilir malzeme kullanımı ön plana çıkıyor. Hijyen ve yiyecek tazeliğinin yanı sıra gıda israfının azaltılması da önem kazanan diğer bir başlık. Tüketiciler, SmartGrow Life ile sağlıklı otlar ve bitkiler yetiştirip uzun taşıma mesafelerinin önüne geçerek dönüşüm ekonomisini bizzat kendileri destekleyebiliyor. Aletlerde kullanılan beyaz plastiklerin tamamı %100 geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir malzemeler” sözlerini kullandı.
2030’A KADAR İLERİ DÖNÜŞTÜRÜLEN MALZEME HEDEFİ YÜZDE 95
2020 yılından bu yana BSH, dünya çapındaki tüm tesislerinde CO₂ nötr (sıfır karbon) ürünler geliştirip üretiyor. BSH, Eylül 2021’den beri Polonya’daki Lodz şehrinde çamaşır makinesi üretimi için Salzgitter AG’den %66 oranında CO2 ayak izi azaltılmış yeşil çelik tedarik ediyor. 2030 yılına kadar da tüm tesisler %100 yeşil elektrik sağlanabilir duruma getirilecek.
BSH, yeni aletlerin üretiminde git gide daha fazla geri dönüştürülmüş malzeme kullanıyor. 2025 yılına kadar BSH ev aletlerinin en az %25’i geri dönüştürülmüş malzemeden üretilecek. 2030 yılına gelindiğinde ise en az iki katına çıkarılarak bu oran %50’ye ulaşacak. Bunlara ek olarak BSH, cihazlarda yeniden kullanılabilen malzeme oranını 2025 yılına kadar en az %80’e, 2030 yılına kadar ise en az %95’e çıkarmayı hedefliyor.