More
    Ana SayfaGenel5 Ayda 80 Milyon Dolarlık Baharat İhracatı

    5 Ayda 80 Milyon Dolarlık Baharat İhracatı

    Türkiye’den ocak-mayıs döneminde yapılan baharat ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %5 artarak 80 milyon dolara çıktı.

    Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, Türkiye 2019’da baharat ihracatından 175 milyon dolar döviz girdisi sağladı.

    Bu yıl ise ihracatta ilk aylarda düşüş yaşanırken pandemi süreciyle baharat ihracatında artış yaşandı. Geçen yılın ocak-mayıs döneminde 76 milyon dolarlık baharat ihracatı yapılırken, bu yıl ise ihracat yaklaşık %5 artışla 80 milyon dolara çıktı.

    Pul biber, tarçın, karanfil, kimyon, kekik, ıhlamur, adaçayı, defne ve onlarca ürünü içinde barındıran baharat ihracatında ilk sırada 11,5 milyon dolarla ABD yer alırken bu ülkeyi 9 milyon dolarla Almanya ve 6,5 milyon dolarla Çin izledi.

    Fotoğraf: AA

    Kekik, defne, adaçayı…

    Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, baharat ihracatının yaklaşık %85’inin odun dışı orman ürünleri olarak bilinen kekik, defne, adaçayı gibi ürünlerden oluştuğunu söyledi.

    Türkiye’nin kekik ihracatının geçen yılın ocak-mayıs döneminde %2,5 arttığını kaydeden Yağcı, “Defnede %6’ın üzerinde artış var. Ihlamurda %54 artış var. Amerika’ya ihracatta odun dışı orman ürünlerinde %32 artış var. Almanya’ya %42, Polonya’ya %17, Güney Kore’ye %62, Japonya’ya %47 Çin’e %309 artış var” dedi.

    “Kekikte ana hedef 40 bin ton ihracat” 

    Salgın nedeniyle özellikle kekik ve ıhlamur talebinde artış olduğuna değinen Yağcı, şunları söyledi:

    “Gelecek yıl 22 bin ton rekolte bekleniyor. Kekikte ana hedef 40 bin ton ihracat. Bunu yapmak için ekim alanının artması ve ürün kalitesinin yükselmesi gerek. Sağlıklı bir ürün. Böyle bir ortamda değeri ortaya çıktı. Ne kadar üretirsek alınacak. Yeter ki kaliteli olsun ürünlerimiz. Biz bunu çok rahat iki misline çıkartırız. Üreticimizin ikna olması lazım.”

    Fotoğraf: AA

    “İç piyasada da talep arttı”

    İzmir’de baharat ihraç eden bir firmanın genel müdürü Ahmet Beyter ise hemen hemen bütün baharat çeşitlerinin ihracatını yaptıklarını belirtti.

    Tesis olarak yaklaşık 200 kalem ürünü hazırlayıp ihraç ettiklerini vurgulayan Beyter, “Biz ağırlık olarak endüstriyel olarak hizmet veriyoruz. İhracatta ağırlık olarak Orta Doğu ülkeleri ve komşu ülkelere satış yapıyoruz” dedi.

    Salgın nedeniyle birçok gıda ürününün ihracatında artış yaşandığından bahseden Beyter, “İhracatımız arttı. Fakat iç piyasada da talep arttı. İnsanların evde kalmasıyla bizim satışlarımızda da artış söz konusu” dedi.

    Must Read

    spot_img